Gondolkodtál már azon, hogy a PIN-kód az miért pont négy számjegyből áll? Meg fogsz lepődni, hogy mi ennek az oka!

John Shepherd-Barron brit feltaláló 50 éves korában fürdés közben álmodta meg azt az automatát, amelyből készpénzt lehet kivenni a bankszámlánkról. Így lett az első ATM. (Automated  Teller Machine, ATM).

„Belém hasított a gondolat, hogy kell valami, amivel a világon bárhol hozzájuthatok a saját pénzemhez. A csokoládéautomata ugrott be, és az, hogy csokoládét készpénzzel helyettesítsem.”


Feltalálónk meg is alkotott egy berendezést, ami lehetővé tette a kártya tulajdonosának azt, hogy pénzt vehessen le a bankszámlájáról, és lekérdezhesse az egyenlegét.
Reg Varney brit komikus volt az első ember a világon, aki használt ezt a gépet. Pénzt vett le egy bankautomatából, 1967. június 27-én.
Sepherd-Barron tisztában volt azzal, hogy ezt valamilyen módon biztonságossá kell tenni. Szükséges valamiféle azonosítás, ezért eleinte hatszámjegyű titkos kóddal védte az ügyfelek számláját.

Miért lett végül 4 számjegy?
A 6 számjegyet a hadseregben használatos hatszámjegyű azonosítók miatt választotta, de a felesége, Caroline memóriája miatt lerövidítette négyre…
„A konyhaasztalnál ültünk, amikor azt mondta, hogy csak négy számot tud megjegyezni, így miatta a négyszámjegyű vált standarddé a világban”
Tény és való, hogy kényelmesebb 4 számjegyet megjegyezni mint hatot, de hat számjegy eseténél 1 millió kombináció lehetséges, míg négynél csak 10 ezer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forras

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!