Melyik magot hogy fogyaszd?

Sokféle felhasználási módjuk van ezeknek a kiemelkedő élettani hatású magvaknak.

A gabonafélék csoportjába tartozó magoknak különösen kedvező élettani hatásaik vannak a szervezetre nézve. Nemcsak magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, de a bennük található minőségi rostok segítik az emésztőrendszer optimális működését.

Ezek a magvak teljes kiőrlésű rostjaik miatt egészségügyi bélseprűként működnek, mert megtisztítják a gyomrot és annak falát is a rárakódott salakanyagoktól és méregtermékektől, melyek felhalmozódása emésztőrendszeri problémákhoz, rosszabb esetben daganatos megbetegedésekhez vezet.

Változatos és finom ételek készülhetnek magvakból

A legtöbb gabonaféle magas antioxidáns-tartalommal bír, és nagy mennyiségben található benne B-vitamin és kiváló biológiai értékű fehérje is. Az igen magas növényirost-tartalommal rendelkező magok kalóriatartalma ezzel szemben alacsony, ami miatt a dietetikusok is kimondottan ajánlják a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Diétánál és fogyókúránál, de méregtelenítésnél és diabéteszes betegségnél is javasolt a fogyasztásuk. Ráadásul ezeknek a magvaknak a nagy része ízletes desszertként is fogyasztható, tehát érdemes ezekkel helyettesíteni a szénhidrátban gazdag édességeket.

 

Árpa: a hántolatlan, teljes kiőrlésű árpa hatékony béltisztító táplálék. Felgyorsítja az anyagcserét, vízhajtó és székletlazító. Az árpagyöngyöt, vagyis a gerslit levesbe és salátába is lehet tenni, de önmagában, köretként is megállja a helyét.

 

Bulgur: a bulgurt török rizsnek is szokták hívni, és nem más, mint egy rostban gazdag, tört durumbúza. Alacsony a glikémiás indexe, gazdag vitaminokban és rostokban. Elegendő csak leforrázni, és úgy készíteni belőle ízletes köretet.

 

Barna rizs: jóval egészségesebb, mint a fehér rizs. Értékes rostjai megelőzik a vastagbél rosszindulatú daganatait, rengeteg magnézium és B6-vitamin van benne. Párolt köretként kiváló, akár zöldséggel vegyítve.

 

Quinoa vagy kinoa: a magyarul rizsparéjnak nevezett magféle gluténmentes és alacsony kalóriatartalmú. Mind a kilenc esszenciális aminosav megvan benne. Főtt változatban köretként kiváló, enyhén diós aromája miatt önmagában is finom.

 

Köles: a köles sok fehérjét, foszfort és vasat tartalmaz. Erősíti az immunrendszert és védi a bélcsatornák belső falát. Köretként és főtt kásaként is ízletes, utóbbit készítheted édes és sós változatban is.

 

Hajdina: ebben a magas tápanyagtartalmú magban másfélszer annyi rost van, mint a búzában. Székrekedés esetén segít, csökkenti a vérzsírszintet, és megelőzi a daganatos betegségeket, mert antioxidánsokkal van tele. Salaktalanító és méregtelenítő, pirított kása formájában fogyaszd.

 

Chiamag: maga a mag apró és fekete, és folyadékkal érintkezve zselés állagúra duzzad. Magas rosttartalma csökkenti az éhségérzetet, illetve javítja az emésztési folyamatokat és az anyagcserét. Leginkább puding formájában vagy joghurtba szórva fogyasztják.

 

Korpa, búza vagy zab: a búza- vagy zabkorpának kiemelkedő folsavtartalma van. A zabkorpa vízoldékony rostjai csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet, és kipucolják az emésztőrendszert. Érdemes korpával dúsított, teljes kiőrlésű péksüteményeket fogyasztani.

 

Zab: a zabnak a teljes kiőrlésű liszjte rendben tartja a koleszterinszintet és csökkenti a magas vérnyomást. Fehér búzaliszt helyett érdemes zabliszttel készített süteményt enni. A zabpehelynek a legnépszerűbb felhasználása tejjel és müzli formában történik.

 

Vadrizs: indiánrizsnek vagy fekete rizsnek is hívják a hosszúkás alakú, vízi fűféle magját. Teljes értékű fehérjeforrás és tele van élelmi rosttal, és az anyagcserét is optimalizálja. Köret és saláta is készülhet belőle.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!