Ha van egyszerű alapanyag, ami valóságos hollywoodi karriert futott be, akkor az a bab. Pedig nem is olyan régen még a szegény ember gesztenyéjének nevezték, és a 20. század első felében is a legolcsóbb, leghétköznapibb eledelnek számított.

Nagyanyáink receptes könyveiben megtalálhatjuk a főtt, passzírozott babból készült gesztenyepüré receptjét, a soproni poncihterek feljegyzéseiben a babos pogácsáét, no és mindenkori szakácskönyveinkben sokunk nagy kedvencét, a sóletét. Egy igazán jó sóletért, különösen ilyenkor télen, sokan odaadnák a fele konyhai királyságukat.

Most viszont egy másik királyságról lesz szó, ami már az unokák kedvence, és minden tex-mex étteremben, bisztróban, büfében, újabban a pizzázókban is ott a helye. Szinte mindenhol, mindenki készít chilis babot, de vagy fogalmuk sincs az eredetiről, vagy nem érdekel senkit. A chili con carne jelentése chilis hús, és eredetileg sem kukoricát, sem kaliforniai paprikát, sem paradicsomot  nem tartalmaz, ellenben sört igen.  ( sokak számára talán meglepő, de pályafutása nem Mexikóban kezdődött, hanem az Egyesült Államok déli államaiban, ahonnan valamikor a XIX. század közepén jutott át Mexikóba)

A chili con carne is azok közé az ételek közé tartozik, ami itthon is különféle alakban született újjá. Az étel nem csak, hogy nem autentikus mexikói, de eredetileg nem is tartalmazott babot, hanem Texasban - ahonnét elindult hódító útjára - egy csípős, paprikás húst értettek alatta, amit tortillával vagy kukoricakenyérrel fogyasztottak. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy a húst összekeverje babbal és így létrejött a texasi – mexikói chili con carne, ahogy Magyarországon is ismerik.

Az eredetileg ordítóan erős étel is sokat szelídült az európai konyhákban, ahol gyakran már főzés közben hozzákeverik és a hússal együtt párolják a babotchilli-con-carne 5.jpg

Egy- két összetevő, ami elvileg nem hiányozhat az ételből: a kicsi, csípős csöves (chili) paprika, a fokhagyma és a római kömény, no meg az apróra vágott marhahús – esetleg disznó –, de mifelénk pulyka is szóba illetve serpenyőbe kerülhet. Innét aztán a változatoknak csak a fantáziánk és a fűszerpolcunk készlete szabhat határt.

Recept

 

50 dkg marhalapocka és marhanyak vegyesen
10 dkg darált marhahús
50 dkg vörös vesebab 
4 dl paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika (kihagyható)
kis üveg barna sör (porter vagy stout a legjobb) 
½ liter húsleves
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma

2 db babérlevél
2 evőkanál morzsolt oregano (kihagyható)
2 evőkanál őrölt római kömény 
2-3 felvágott friss zöld chili (jalepano) és kevés cayenne bors (ezek mind egyszerre)
1 evőkanál natur kakaópor vagy 2-3 nagy kocka jó minőségű étcsoki
1 púpos teáskanál fahéj, 
olívaolaj, só

 

Egy lábosban olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, a felvágott chilit és a cayanne borst. Ha a fokhagyma sárgulni kezd, rátesszük a fél kilónyi igen apró kockára vágott és a darált húst (s ha van a paprikát), majd addig kevergetjük, amíg a hús megbarnul. Akkor hozzáteszünk egy-egy evőkanál őrölt római köményt és szárított szurokfüvet (oregano), jól összekeverjük, felöntjük a sörrel és kis lángon negyedórát főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a csokoládét (vagy a kakaót), a fahéjat és az előfőzött babot,s felöntjük még félliternyi húslevessel. Előmelegített (180-200 fok) sütőbe téve pároljuk, amíg a levét elfövi, aztán már tálalhatjuk is.

bab kész 4.jpg

Tipp! Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, friss, felaprított koriander zölddel.

 

forrás:hvg.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!