Elárulták az igazat

Az általánosan elterjedt tévhit szerint azért kapcsoltatják be a repülőgép-üzemmódot, mert zavarhatja a repülő navigációs rendszerét. Nos, bár ez legalább egy csomó embert arra ösztönöz, hogy tényleg mellőze a telefont, egyáltalán nem igaz!

 

Az biztos, hogy sok esetben a pilóták maguk is rájátszanak a dologra, és éppen ezzel indokolják a kérésüket. Ezzel szemben éppen egy pilóta nyilatkozta azt, hogy:

“Sohasem bizonyították be, hogy a mobiljel zavart okozott volna a kommunikációs rendszerben, vagy interferencia keletkezett volna.”

 

Azonban a pilóta azt is hozzátette, hogy ha valami eddig nem fordult elő, az nem jelenti azt, hogy nem is fordulhatna elő. Márpedig ez esetben komoly probléma adódna. Érdekes módon a valódi indok sok országban egészen más jellegű. Az Egyesült Államokban például a szövetségi kommunikációs bizottság döntése okán kell aktiválni a repülőgép-üzemmódot.

 

 

A szervezet azért tiltja a levegőben a mobilhasználatot, hogy a mobiljel ne okozzon akármilyen kis zavart a földi kommunikációs hálózatban. Egy bekapcsolt mobil a repülőgépen ugyanis egyszerre több földi jeladót is igénybe vesz, ami könnyen túlterhelheti a hálózatot és zavart okozhat a szolgáltatásban.

Ugyanakkor ma már több nemzetközi légitársaság saját 'jeltovábbító' készüléket telepít a gépeire, így lehetővé teszi a repülőúton a mobil használatát. Még elterjedtebb, hogy megteremtik a wi-fi használat technikai feltételeit is, így legalábbis internetet lehet használni a gépen. Viszont nem engedélyezik a netes telefonhívásokat, sem a hang- és videóüzeneteket.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!