Aki erős szívdobogásra ébred reggel, annak szívbetegsége van? Nem feltétlenül.

Aki erős szívdobogásra ébred reggel, annak szívbetegsége van? Nem feltétlenül.


A KardioKözpont kardiológusa szerint számos oka lehet ennek a jelenségnek, de ha sokáig fennáll a probléma érdemes elmennünk kardiológiai kivizsgálásra.

Hipoglikémia és stressz is állhat a háttérben

Rengeteg oka lehet az erős szívdobogásnak, a skála a 'semmiségektől' kezdve a kezelést igénylő problémákig terjed. Néhány esetben nem kardiológiai jellegű a baj, a következő okokat is vegyük számításba.

Szorongás, stressz

Gyakran okozhat tünetet a fel nem dolgozott, kezeletlen, tartós stresszes állapot. A nap bármelyik szakában lehet felelős az erős szívdobogásért, nem csak ébredéskor. Néhány esetben pánikbetegség okozza ezt a tünetet. Ilyenkor jelentkezhet még mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, dezorientáltság, melyek mind megadják a gyanút a szívbetegségre. Mindenféleképpen szükséges a vizsgálat!

Hipoglikémia

A hipoglikémia jelenséget a cukorbetegek tapasztalhatják, amikor nagyon erősen leesett a vércukorszintjük. A tünet lehet erős szívdobogás, szorongás és izzadás is.
Mivel az ingadozó vércukorszint okozhat szív-érrendszeri problémákat, mindenképpen szükséges a diabetológiai kezelés.

Alvászavarok

Számos betegség kialakulásának esélyét növeli a nem kielégítő alvás, ez alól nem kivételek a szív-és érrendszeri problémák sem. A krónikus alváshiány okozhat erős szívdobogás érzést, koncentrációs problémákat és kimerültséget is. Az alvási apnoé másik tünete lehet, ha a beteg horkolás utáni légzéskimaradása után levegőt kapkodva ébred erős szívdobogásra. A hirtelen légzéskimaradás csökkenti az oxigénszintet és extra terhelést jelent a szívnek. Az ilyen panaszok szomnológiai kivizsgálást és kezelést igényelnek

Egyéb okok

Nem mindig kell a legrosszabbra gondolni. A koffein, az alkohol, a dehidratáltság és az elalvás előtt evett magas cukortartalmú ételek is okozhatnak reggeli erős szívdobogást, valamint érdemes lehet vérszegénység kivizsgálást is elvégezni.

 

Mikor forduljunk kardiológushoz?

Ha valakivel néha-néha előfordul, hogy erős szívdobogásra ébred, és esetleg tudja is, hogy mi okozta azt, nem kell azonnal kardiológushoz fordulnia. Ha azonban többször tapasztal ilyesmit az illető, és esetleg olyan további tüneteket is megél, mint a mellkasi fájdalom, a szapora, szabálytalan pulzus, a légszomj, fulladás és akár például a bizonytalan érzés a mellkasban, mindenképpen utána kell járni az oknak – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Alapvetően a kardiológiai kivizsgáláson dől el, milyen további vizsgálatok lehetnek szükségesek, hiszen laborvizsgálatokon és a nyugalmi EKG-n túl sokszor felmerül a terheléses EKG, a szívultrahang, a 24 órás EKG lehetősége. Ez utóbbi kifejezetten alkalmas arra, hogy egy adott napszakban, például felkelés után megfigyelhető legyen a szív munkája. Ma már számos olyan műszeres vizsgálat áll rendelkezésre, amelyekkel gyors, pontos diagnózishoz juthatunk, és ha fény derül egy betegségre – erős szívdobogás esetén például szívritmuszavarra -, megkezdődhet a személyre szabott kezelés.  

 

Forrás: Kardioközpont

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!