Klasszikussá, régi mesék, amelyek meghatározták gyerekkorunkat

Sok szülő gondban van, hogy nézhet-e a gyerek tv-t vagy sem. És ha már mégis nézi, mit nézhet meg? Az új mesékben sokszor nincs ötlet, vagy példamutatás... Mi marad ilyenkor? Elővenni egy régi mesét és megmutatni csemeténknek, mi min nevelkedtünk!

Összegyűjtöttük az egykori nagy kedvenceket: sorozatokat és egész estés animációs filmeket. Neked melyik volt a kedvenced?

 

1. Mézga család

Romhányi, Nepp, Ternovszky - Ezek a nevek garantálták a népszerűséget és a sikert. A Mézga család története a szülőket és a gyereket szórakoztatta. Nem felejtjük Aladár zseniális képességeit, vagy azt, hogy 'MZ/X', Máris szomszédot, és azt, hogy hogyan húzhatjuk egymást a testvérünkkel: 'Kriszta tiszta gyagya, mert vizes az agya' - 'Bemutatom lüke Aladárt!' - ki-ki a megfelelő névvel helyettesítette be a dalocskát. 1972-ben kezdődött történetük, azután még pár évadot megélt a bohókás család.

 

2. Futrinka utca lakói

Ki nem emlékezne Buksira, Cicamicára, Rókicára vagy Bagóra? A Futrinka utca fekete-fehér, magyar televíziós bábfilmsorozat, amely a Mi újság a Futrinka utcában? című sorozat folytatása, és Magyar Televízióban készült 1979-ben.

 

3. Vili a veréb

1989,és Nepp József neve természetesen megint ott van, de ezúttal Gémes Józseffel alkotott. 

A történet szerint Vili, az iskolakerülő kisfiú, aki betegséget szimulált, kedvenc játékát játszotta: csúzlizott, és bizony a verebeket vette célba - legnagyobb pechére. Ugyanis a verebek tündére, Verbéna elvarázsolja, és Vili azon kapja magát, hogy egy időre verébként kell élnie. Bájos és tanulságos történet a tiszteletről, a gyermeki létről, az összefogásról. A filmben szereplő zenéket, dalokat egyikünk sem felejti el. 'Amíg az ember kisdiák, csodákból áll a nagyvilág!'

 

 

4. Szaffi

Megintcsak az alkotók között találjuk Dargay Attilát, Nepp Józsefet és Romhányi Józsefet.

Mesénk a 17. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Sophie, Ahmed Pasa lánya és Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia, kisgyermekkoruk óta szeretik egymást, s jegyesek. Elszakadnak egymástól, és Szaffit egy öreg néni neveli fel, aki a macskája után Szaffinak nevez el.. Természetesen a fiatalok újra találkoznak, és kalandok sorának legyőzése után boldogan élnek, míg meg nem halnak.

 

 

5. Süsü

Itt visszakanyarodunk a bábokhoz. A 'híres egyfejű' történetét százszor is megnéztük, és meg is hallgattuk, mesekazettákon.. Egészen addig, amíg a szalagot már ceruzával sem lehetett visszatekerni. 

Süsü hangja  Bodrogi Gyula volt, az újdonsült barátjáé, a kiráyfié pedig Sztankay István.

Biztosan tudjuk, hogy ebből is mindenki számtalan dalt tud felidézni.

 

 

6. Bubó doktor

'Kígyónak lábsót, madaraknak fogsort, diktál a beteg, írja a doktor. Beszél majd az utókor! Kiről? Hahahaha, Doktor Bubóról!'

Az eredetileg  'Kérem a következőt!' című mesét is minden gyerkőc követte, kíváncsiak figyeltük mit talál ki a kétballábas orvos és Sólyom csőrmester. Romhányi, Nepp és Ternovszky újabb hibátlan meséje.

 

7. Lúdas Matyi

A Lúdas Matyi 1976-ban bemutatott rajzfilm, amely Fazekas Mihály azonos című költeménye alapján készült. A rajzfilmet Dargay Attila rendezte, a forgatókönyvet pedig ki találod ki írta? Hát persze! Dargay Attila, Nepp József és Romhányi József. zenéjét Liszt Ferenc műveiből Daróci Bárdos Tamás szerezte. Magyarországon 1977. április 7-én mutatták be a mozikban.

Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!

 

8. A nagy ho-ho-horgász

A nagy ho-ho-horgász magyar televíziós rajzfilmsorozat, amelynek alkotásában ott találjuk Dargay Attila, Füzesi Zsuzsa, Csukás István, a 100 Folk Celsius nevét. A hangot Balázs Péternek és Mikó Istvánnak köszönhetjük, mint maga a nagy ho-ho-horgász és a Főkukac. A sorozat két évadból állt (mindkettő 13 epizódból). Az első 1982-ben, a második 1988-ban készült.

 

9. Vuk

A Vukot 1981-ben mutatták be, amely Fekete István Vuk című regénye alapján készült. Senki nem felejti el Wolf Péter zenéjét, és Wolf Kati dalát. A rajzfilm története nagy vonalakban követi a regény történetét, néhol egyszerűsítve, máshol vidám jelenetekkel és motívumokkal kiegészítve azt. A kis róka történetét százezrek imádták.

 

 

10. Macskafogó

Kétség kívül ez volt a nagy kedvenc, amelyhez foghatót talán a mai napig nem alkottak. Felnőttek és gyerekek rajongtak a rajzfilmért. Mindenkinek meg volt a maga kedvenc karaktere.. Legyen az Fritz Teufel, Safranek, Grabowski vagy a balett patkányok.

A Nepp-Ternovszky művet ugyan folytatták, de a második rész messze elmarad az elsőtől, mind humorát, mind történetét és főleg sikerét tekintve.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!