Te már jártál itt?

Egy olyan helyet mutatunk, ami 2011-ben elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet. Ez pedig a Megyer-hegyi Tengerszem.


A Tengerszem a Zempléni-hegységben Sárospatak közelében található. A Megyer-hegyen lévő tengerszemet emberkéz formálta, de a természet és az egykori bánya harmonikus egységben van. Az egyedülálló látványosság 1977 óta természetvédelmi terület, ahová a Malomkő tanösvény piros túraút-jelzéssel vezet Sárospatak belvárosától.

 


Régen ezen a helyen bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit. A akkori bányaudvart csapadékvíz töltötte fel és egy csodálatos szép tó keletkezett a helyén. A tó a legmélyebb pontja 6,5 méter mély, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé.

 

 


Kedvelt túrázó és kirándulóhely, ahol jól kiépített túraösvények és információs táblák segítik a tájékozódást, a kirándulók biztonságát pedig korlátok óvják. Az erdőben a jelzések jól kivehetőek, a terep azonban elég meredek, de érdemes nekivágni, mert a hajdani bánya pereméről még csodálatosabb látvány nyílik a vízzel kitöltött katlanra.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!