Sok tévhitet szükséges megcáfolni manapság, te mit gondolsz?!

Egészségügyi mítoszokat vizsgált meg – a Daily Mail a Babylon Health on-line egészségügyi tanácsadó oldal egyik orvosának, dr. Haider al-Hilaly-nak segítségével.

1. Megtudhatjuk, hogy nem attól fázunk meg, ha vizes hajjal kimegyünk az utcára, mert a megfázást vírusok okozzák, amelyek évszaktól függetlenül támadhatnak. A C-vitamin sem állíthatja meg őket, bár kétségkívül erősíti az immunrendszerünket.

2. A cukor nemhogy nem tesz hiperaktívvá, hanem orvosok gyakran cukorral próbálják a gyerekeket megnyugtatni egy-egy fájdalmas eljárás után.

3. Nem igaz, hogy evés után egy órát kell várnunk, mielőtt úszni megyünk. Ez a tévhit azon alapul, hogy ilyenkor a vér az emésztőszervek felé áramlik, az izmok kevesebb vért kapnak, és ezért könnyebben kapunk görcsöt. Mindazonáltal tele hassal nem jó sem úszni, sem más sportot űzni, mert émelygés léphet fel – tanácsolja dr. el-Hilaly.

4. Mostanában sokan ellenzik az oltásokat, arra azonban semmilyen tudományos bizonyíték nincsen, hogy autizmust okoznának. Miként arra sem, hogy a fűszeres ételek, a szénsavas italok, vagy a nagy mennyiségben fogyasztott kávé és tea gyomorfekélyt okoznak. Igaz azonban, egy kezdődő fekélyt ezek mind súlyosbíthatnak.

 

5. A doktor tagadja, hogy a reggeli lenne a legfontosabb étkezés, szerinte ezt az édes gabonapelyhek gyártói terjesztik, mert ezektől nincs az embernek erős jóllakottság-érzése, így szívesebben nassol ebéd előtt.

6. Egy II. világháborús propagandától származtatja azt a mítoszt, hogy a sok sárgarépától jobban látunk a sötétben. Ez nincs így, még akkor sem, ha a bétakarotin, A vitaminná alakulva valóban jót tesz a szemnek. Ennél is vadabb elképzelés, hogy ha valaki sok kenyérhéjat eszik, annak begöndörödik a haja…

7. A legújabb tévhitek közül dr. al-Hilaly elutasítja azt a kényszerképzetünket, mely szerint a WiFi rákot okoz, mert nem olyan jellegű sugárzás, ami ártana az emberi szöveteknek.

+ Igaz viszont, hogy fülünk és orrunk életünk végéig növekszik, és genetikai örökség, hogy tudjuk-e forgatni nyelvünket vagy sem.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!