A legújabb kutatások szerint akik rendszeresen fogyasztanak, de nem nagy menyiségben kávét és a gyógyteákat annak segíti megelőzni a krónikus májbetegség kialakulását.

A kávé és a gyógyteák jótékony hatásait számos tanulmány igazolta már, holland tudósok azonban a közelmúltban megállapították: ezek a népszerű italok segíthetnek megakadályozni a májfibrózist vagy a krónikus gyulladás okozta problémákat.

 

Májvédő hatása lehet

Az elmúlt évtizedekben az egészségtelen étkezésnek és a mozgásszegény életmódnak is köszönhetően világszerte megnőtt bizonyos megbetegedések előfordulása. A feldolgozott élelmiszerek és a cukrokban gazdag, ám tápanyagokban szegény ételek fogyasztása miatt túl sok zsír halmozódik fel a májban, amely így nem tudja megfelelően elvégezni a méreganyagok kiválasztását.
 

Ezúttal a kávé és bizonyos teák hatását vizsgálták meg holland szakemberek egy 2400 embert bevonó tanulmányban. A résztvevők mindegyike 45 év feletti, akiket általános orvosi vizsgálat alá vetettek, kiemelt hangsúllyal vizsgálva a hasi területet és a májat. Kitöltöttek továbbá egy kávé- és teafogyasztásra vonatkozó kérdőívet is, amelyből az is kiderül, hogy például növényi, zöld vagy fekete teát fogyasztanak-e legszívesebben.

A kutatók úgy tapasztalták, hogy a rendszeres kávéfogyasztók között jelentősen alacsonyabb a májbetegségek előfordulásának aránya, függetlenül attól, hogy milyen környezetben élnek és életmódot követnek. Ugyanez igaz a teafogyasztásra is, amely a májbetegség okozta hegesedést gátolja meg. 'Az olyan könnyen elérhető és olcsó árucikkek, mint a kávé és tea ideális megoldást nyújthatnak a májbetegségek visszaszorítására világszerte' - mondta el a kiértékelést követően a kutatást végző Dr. Louise Alferink.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!