Hallgasson testére!

Többször is írtunk már róla, hogy milyen fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok, mert a bajt minél hamarabb vesszük észre annál nagyobb az esélye, hogy győztesen kerülünk ki a harcból. Viszont a Magyar emberek nem szeretnek szűrésekre járni, ez szépen látszik a statisztikákból is. Ha már nem veszünk részt rendszeres szűréseken, használjuk ki azt amire képes szervezetünk és figyeljünk a jelekre amiket küld nekünk!

 

Bőrproblémák

A bőr síkjából kiálló neoplasmák (kóros szövetek) a bőrrák mellett az emlőrák jelei is lehetnek. Ez utóbbira utalhatnak a kemény csomók a mellben, vagy a hónaljban. Olyan ismeretlen eredetű bőrirritáció vagy kiütés is gyanús, amely esetben kizárt az étel- vagy kozmetikai allergia. Esetleg egy nedves tályog a bőrkinövés közepén, vagy egy anyajegy kóros elváltozása sem jelent jót.
 

Állandó köhögés

A tüdő problémáira utalhat a hosszan elhúzódó köhögés is, illetve az étvágy csökkenése, és még a hirtelen súlyvesztés is. A tüdőrák későbbi stádiumára jellemző már, ha az illető vért köhög fel, és kapkodja a levegőt.


Viszketés

A legtöbb esetben a bőrkiütést nem hoznánk a tumoros megbetegedésekkel összefüggésbe, de a klinikai tapasztalat azt mutatja, van közük egymáshoz. Egy méhdaganattól például viszkethet a női nemi szerv, agyrák esetében pedig az orrcimpáknál jelentkezhet ugyanez a kellemetlenség.
 

Bélproblémák

Az emésztőrendszer gondjaira utalhat például, ha vér kerül az ürülékbe, vagy nyálkás, esetleg gennyes váladékozást tapasztalunk. Az is intő jel lehet, ha spontán beindul a széklet.


Vesegondok

A vese daganatos megbetegedése is szóba jöhet, ha vért pisil valaki. Magas vérnyomás, fájdalom a vesetájékon, illetve még a krónikus fáradtság is sajnos ebbe az irányba mutat.
 

Hirtelen súlyvesztés

Egy megmagyarázhatatlan fogyás akkor jelentkezhet, ha a gyomrunkkal nincs minden rendben. Korai stádiumban elég nehéz megállapítani a rákot, főleg, hogy elég változatosak a kísérő tünetek. Undorodni a hústól, illetve úgy érezni, hogy idő előtt jól laktunk (pedig alig ettünk valamit), párosulva vérszegénységgel, és hogy az étel lassan halad az emésztőrendszerünkben – mindenképpen kivizsgálásra érdemes jelek.


Torokfájás

Ha folyamatosan érzékeny a torkunk, az a gégerák egyik jegye is lehet, a légzési és nyelési nehézségekkel együtt. Mintha egy csomót éreznénk a torkunkban, amely egy növekvő daganatra is utalhat. Rekedtség és hangvesztés is társulhat, rosszabb esetben vért köhögnek fel a páciensek, és a leheletük is rossz.

Ezek a megfigyelések nem alkalmasak arra, hogy általuk öndiagnózist végezz, mert más, felmerülő betegségeket sem lehet ennyi információ alapján sem beazonosítani, sem kizárni. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket is észleled, akkor azt vedd komolyan és minél előbb keresd fel a háziorvosodat, aki alaposan meg tud vizsgálni. Ha időt nyersz, életet nyersz!

nuus.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!