Vegyük észre a figyelmeztető jeleket!

Mind ismerjük azt milyen mikor hangos zajtól rosszabbul hallunk, vagy esetleg valamilyen hangahatás miatt cseng a fülünk. Ezek idővel elmúlnak, de mi van ha a csengés, zúgás, duruzsolás és egyéb hangok nem akarnak megszűnni. Egyet mondunk, bármit csinálunk, de ne kezdjünk el fülpiszkálóval mélyen a fülünkbe nyúlni! Ha nem csak időszakos hanem folyamatosan fennálló probléma a fülzúgás, az komolyan kihathat az életminőségünkre is.



Figyeljünk oda, mert ha idővel nem múlik a jelenség komoly probléma jele is lehet:

Az akusztikus neurinóma a VIII-as agyidegen kialakuló jóindulatú daganat, mely fokozatosan növekedve először kitölti a belső hallójáratot, és az futó ereket és idegrostokat nyomhatja, majd a kisagy felé kezd türemkedni. Ezután a környező ideggyökökre és agyterületekre is nyomást gyakorol, így előrehaladott esetben járásbizonytalanság vagy nyelészavar jelenhet meg.

Az érintettek az első tünetekkel, vagyis az egyoldali fülzúgással, halláscsökkenéssel és szédüléssel orvoshoz fordulnak, ezért ritkán jutnak el a késői stádiumig. Kisebb daganatok esetén a tünetek megfigyelése és MR-rel történő kontrollvizsgálatok is elegendőek lehetnek. Növekedést mutató daganat esetén a hagyományos idegsebészeti vagy sugársebészeti beavatkozás elvégzése, illetve e kettő kombinációja javasolt.
Az otoszklerózis jellemzői

Az otoszklerózis során a középfülben található legbelső hallócsont becsontosodik a csiga bejáratába, ami így a rezgéseket nem tudja megfelelően továbbítani a csiga folyadékterébe, ami miatt halláscsökkenés jelentkezik. A betegség első tünetei rendszerint a hallás romlása, fülzúgás és szédülés. Egy- vagy kétoldali halláscsökkenés is jelentkezhet, mely - mivel fokozatosan, évek alatt alakul ki - nem feltétlenül tűnik fel rögtön a betegnek. Az otoszklerózis által okozott vezetéses halláscsökkenés műtéttel kezelhető.

A fülzúgás hátterében megbúvó komolyabb betegségek mellett egy viszonylag egyszerűen kezelhető probléma is okozhat ilyen panaszt, ez pedig a fülzsírdugó. Van, akinél eleve több fülzsír termelődik, de számos egyéb tényező miatt is megnőhet a mennyisége. Emellett a helytelen fültisztítás miatt is okozhat panaszt a fülzsír felhalmozódása és a fülzsírdugó kialakulása.

Sokan erről már csak akkor szereznek tudomást, ha kellemetlen viszketést,  füldugulást, halláscsökkenést, hallójárati gyulladást vagy fülzúgást okoz. Ezeket a problémákat nem javasolt egyedül és házi praktikával kezelni. Fül-orr-gégészeti rendelőben pár perces és fájdalommentes beavatkozással, szakember segítségével lehet megszabadulni a fülzsírdugótól.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!