A cukorbetegség számos testrészünket érintheti, beleértve a bőrt is. Amikor a cukorbetegség hatással van a bőr állapotára, az azt jelzi, hogy a vérben lévő cukor (glükóz) szintje túl magas. A bőrtünetek arra is utalhatnak, hogy valaki még nem diagnosztizált cukorbeteg, vagy prediabéteszes (cukorbetegség előtti állapot) lehet. Ha észlelsz bármilyen ilyen tünetet, érdemes beszélned az orvosoddal.


1 – Színváltozások a bőrön: Necrobiosis lipoidica - Egy apró, pattanás-szerű elváltozásból indul ki. Ahogy fejlődik, terjed, duzzad és megvastagszik a bőr. A folt lehet sárga, vöröses vagy barna. A környező bőr fényes és porcelánszerűvé válhat, és viszketést vagy fájdalmat is okozhat. Aktív és inaktív fázisok váltakozhatnak.
2 – Bársonyos tapintású sötét elváltozás: Acanthosis nigricans (AN) - Ez a sötét, bőrhibához hasonló elváltozás bársonyos tapintású és általában a nyakon, hónaljon és az ágyéktájon jelenik meg, de más helyeken is előfordulhat. Az AN azt jelzi, hogy túl sok inzulin van a vérben.
3 – Megvastagodott és kemény bőr: Digital sclerosis - A kezeken, kézháton és ujjakon megjelenő viaszos elváltozás. Az ujjak merevvé és nehezen mozgathatóvá válhatnak. Ha a cukorbetegség nem megfelelően kezelt, az ujjak érzése olyan lehet, mintha kis kavicsok lennének bennük. Terjedhet az alkarra és a felkarra is, és a bőr vastaggá, keménnyé és duzzadttá válik.
4 – Hólyagok: Bullosis diabetricorum - Ritkán előfordul, hogy cukorbetegek hirtelen megjelenő hólyagokról számolnak be a bőrükön. Ezek lehetnek nagyok vagy kisebbek. Általában a kezeken, lábakon, karokon és lábszáron jelennek meg, és hasonlíthatnak égési hólyagokra, bár nem fájdalmasak.
5 – Bőrfertőzések: A cukorbetegek hajlamosabbak a bőrfertőzésekre. Ilyenkor meleg, duzzadt és fájdalmas bőr, viszkető kiütések, kisebb hólyagok és száraz, hámló bőr jelentkezhet. A leggyakoribb a bőrgombásodás, amely a lábujjak között, a talpon, a fejbőrön és a kéz ujjai között, valamint a tenyéren és a körmökön is előfordulhat.
6 – Nyílt sebek: A magas vércukorszint miatt a vérkeringés romolhat és a sebek nehezebben gyógyulhatnak, különösen az alsó végtagokon. A diabéteszes fekély gyakori probléma.
7 – Sípcsonton megjelenő foltok: Diabéteszes dermopátia - Ezek a foltok alig észrevehető bemélyedéseket hoznak létre a bőrfelületen, általában a sípcsont táján, ritkábban a karokon, combokon és törzsön. Ezek a foltok barnás színűek és egyéb tünetek nélkül jelentkezhetnek, ami sokak számára öregedési foltokra emlékeztető.
8 – Pirosas-sárgás kiömlések: Eruptive xanthomatosis - Ezek a kiömlések hasonlíthatnak a pattanásokhoz, de hamar sárgássá válnak. Általában a faron, combokon, könyökön vagy térdhajlatban jelennek meg, de bármelyik testrészen előfordulhatnak, és érzékennyé vagy viszketővé tehetik a bőrt.
9 – Piros bőrduzzanatok: Granuloma annulare - Bár nem kizárólag cukorbetegeknél fordul elő, több tanulmányban is leírták cukorbetegek esetében.
10 – Extrém száraz és viszkető bőr: A cukorbetegek bőre hajlamosabb a kiszáradásra és viszketésre, ami a magas vércukorszint és a rossz vérkeringés következménye lehet.
11 – Sárgás pöttyök a szemhéj körül: Xanthelasma - Ezek a pöttyök a magas vérzsírszint miatt alakulnak ki, de utalhatnak rosszul kezelt cukorbetegségre is.
12 – Függő szemölcsök: Habár teljesen ártalmatlanok, a függő szemölcsök jelezhetik a cukorbetegséget. Leggyakrabban a nyakon, hónaljban és a szemhéj környékén fordulnak elő. Túlzott szemölcsök jelenléte inzulinszint növekedésre és 2-es típusú cukorbetegségre utalhat.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!