Szervezetünk a 21. század emberének is tartogat még rengeteg meglepetést. Van néhány olyan trükk amit rengetegen nem ismernek pedig évszázados megfigyelésre alapszik, de mára leginkább a feledés homályába veszett!

1. Ha a torkunk kapar

Természetesen a jó forró tea is segít, de ugyanilyen hatást vált ki valamilyen sós vagy szódás oldattal gargalizálni. Ezen kívül van még egy kevésbé ismert módszere a torokfájás megszüntetésének: mindössze vakargassuk meg jó alaposan a fülünket. A fül-orr gégészek szerint a fülvakarással stimuláljuk a fülkagyló idegvégződéseit, amit viszont a tokokkaparás okozója.


2. Az idegek nyugtatása

Ha te is úgy érzed, hogy idegeidet sürgősen le kell nyugtasd, csak mosakodj meg jó alaposan hideg vízben. Ekkor önkéntelenül is visszatartjuk kissé a lélegzetünket, és nyugtatjuk az idegreceptorokat. A szervezet oxigénszükséglete megnő, és így az idegrendszer megnyugszik. Elég mindössze már egy pohár hideg víz is a hatás eléréséhez.


3. Félelem az injekció (oltás) előtt

Vannak olyan emberek, akik igencsak félnek az oltás (injekció) előtt és sehogy sem tudnak ezen a félelmükön úrrá lenni. Ekkor segít az alábbi trükk: közvetlenül a szúrás előtt köhögjünk, így az agy figyelmét elvonjuk a fájdalomról. Csak előtte mindenképpen figyelmeztessük az injekciót beadó személyt, hogy előtte köhögni fogunk.


4. Ha eldugult az orrunk

Nyelvünket erősen nyomjuk a szájpadlásunkhoz, ujjainkkal a szemöldök feletti területet nyomjuk meg. Mindössze húsz másodperc, és sokkal jobban érezzük magunkat!


5. Hogyan előzhetjük meg azt, hogy az égési sérülés után ne keletkezzen csúnya heg?

Ha megégettük magunkat, ne rohanjunk rögtön jégért, hanem óvatosan helyezzük ujjhegyünket az érintett területre és nyomjuk le azt, ezzel segítve, hogy a megégett terület hőmérséklete könnyebben visszaálljon a test normális hőmérsékletére.


6. Fogfájás

Ez a trükk különösen akkor és azoknak lesz hasznos, akiknek a fogai nagyon érzékenyek. Ha érezzük a fokozódó fogfájást, helyezzünk egy jéggel teli zacskót tenyerünk hátoldalára. Ezután vegyük mutató és középső ujjunk közé jeget – itt találhatóak a kéz és arc idegvégződései. Ezek az agy részére jelezni fognak és a fájdalom enyhülni fog.


7. Ingerlékenység

Neked is ismerős szituáció, amikor készülődsz valamilyen fontos találkozóra, öltözködsz, készülődsz, mindenre gondolsz, de mégis gombóc van a torkodban? Furcsán hangzik, de ahhoz, hogy megnyugodjunk és visszaálljon a stresszmentes helyzet, nem kell mást tenni, csak megfújni a hüvelykujjunkat. Ez áll ugyanis kapcsolatban az úgynevezett bolygóideggel, ami szabályozza a szívverést. Ennyi az egész. Volt, nincs gombóc!

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!