Kattintson a részletekért!

 

Mint arról már mindenki bizonyára értesült, újfajta személyigazolvány az úgynevezett e személyi már 2016 januárjától igényelhető ország szerte amely képes magában foglalni a személyi igazolványt, a lakcímkártyát a TAJ kártyát és az adókártyát is valamint az ujjlenyomatunkat és elektronikus aláírásunkat is tartalmazza. Ezen kívül alkalmas az UNIO-n belüli utazásra és tartalmaz információkat arra vonatkozóan, hogy a személyi tulajdonosa elhagyhatja e az országot. Arról már korábban beszámoltunk, hogy ne lepődjenek meg azon, hogy a TAJ kártyánk helyett az orvos személyigazolványt kér.

Viszont már nincs lehetőség a régi hagyományos plasztikkártya igénylésére, viszont van két jó hírünk is. Egyrészt akinek lejárt illetve akitől ellopták az a rendőrségi jegyzőkönyv felmutatása ellenében ingyen kapja meg az új igazolványt illetve ha nem kérjünk az ujjlenyomatunk nem kerül rá a személyire. Ez azért is jó hír mivel ha elhagyjuk az iratainkat ezentúl nem 4 csak egy okirat után kell fizetnünk.

Ezen kártyák érvényessége 18 év alattinak 3 év, 18 és 65 között 6 év 65 év felett pedig korlátlan.

Amit még érdemes tudni, hogy a régi személyik érvényességük idejéig használhatóak, minden intézmény és hivatal csak a rá tartozó információt olvashatja le a kártyáról amelyet PIN kóddal védünk és elvesztés illetve lopás alkalmával tilthatunk mint egy bankkártyát.

Sajnos a jogosítvány kiváltására nincs lehetőség ezt az UNIO-s szabályzás nem teszi lehetővé.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!