Egyre több kutatás igazolja, hogy a tehéntej nem mindig egészséges!

 

Egyre gyakoribb probléma az európai gyermekeknél a vashiány ami több millió embert érint számolt be róla a WHO, amelyért a helytelen táplálkozást okolják.A földön jelenleg élők majdnem negyede szenved vérszegénységben és ezen emberek közül minden második állapotáért a vashiány a felelős.


Kialakulásában a felmérések szerint jelentős szerepet játszik a túl korán, ( jellemzően egyéves kor előtt) bevezetett tehéntej. Ennek az az oka, hogy a tehéntej vastartalma jelentősen kevesebb mint a picik szükségletei és mivel a táplálkozásuk egyéb formájából sem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges vas mennyiséget ezért kialakul egy vashiány a szervezetükben,amelynek tünetei közé tartozik a fáradékonyság és a koncentrálás megnehezülése, figyelemzavar.

 

 

Ellenben a tehéntej más összetevői mint a nátrium vagy a fehérje nagy mennyisége gondot okozhat a babáknál ami hasmenéssel haspuffadással és véres széklettel járhat. Ezért egyre több orvos itthon is javasolja a tehéntej egy éves korig történő mellőzését, de sokan már azon a véleményen vannak, hogy egészen három éves korig mellőzzük az étrendbe történő beiktatását. Ha a szoptatás már a baba korai hónapjaiban sem megoldható, pótoljuk az anyatejet speciális gyermekitalokkal amelyek megfelelő mennyiségben tartalmaznak a baba fejlődéséhez vitaminokat és ásványi anyagokat!

 

Forrás: mindmegette.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!