Ezekről a dolgokról biztosan azt hiszed, addig lehet használni, amíg el nem kopik. Sajnos ez nem így van. Bár van köztük olyan is, ami csak kényelmetlenné válik, amint letelik az ideje, de van olyan is, amit kimondottan egészségtelen a szavatossági idő után továbbhasználni.

A hálóban

Párnák

A párnák szavatossági ideje nagyjából 2-3 év, ezt követően melegágya lehet a poratkáknak, és a nyakunk is megfájdulhat a hosszas használat következtében kialakuló egyenetlen felszín miatt.

Papucs

Nincs is jobb érzés, mikor egy kemény és hosszú nap után végre ledobhatjuk a magas sarkút és belecsusszanhatunk legkedvesebb otthoni papucsunkba. Ezt 'egészséges' szinten nagyjából fél évig ajánlatos megtennünk, ha meg akarjuk kímélni a lábunkat a különféle fertőzésektől. A bőrgyógyászok azt is megjegyzik, hogy a mamuszok jó, ha sűrűn találkoznak a mosógéppel, de 6 hónap után érdemes őket lecserélni.

 

A fürdőben

Szivacs

A különféle fürdőszivacsok 2 hét használat után könnyen okozhatnak fertőzéseket, irritációt, főként akkor, ha valakinek érzékenyebb a bőre, ezért érdemes cserélgetni őket. Bocs, SpongyaBob :D

Törölköző

Lehetőleg ne használjunk egy törölközőt 1-3 évnél tovább (minőségtől és anyagtól függően). A vizes anyag melegágya a baktériumoknak, ezért használat után mindenképp hagyjuk teljesen megszáradni őket, és gyakran cseréljük le.

Hajkefe

A hajkeféket ugyanúgy tisztítani kell, hetente legalább egyszer, és évente egy alkalommal nem árt, ha beszerzünk egy új darabot, csak a biztonság kedvéért.

Fogkefe

Sajnos itt sem játszik a 'míg a halál el nem választ' effektus, a fogkeféket legalább 3 havonta kellene cserélnünk, de a legtöbben nem tesszük meg. A szakemberek azt is javasolják, hogy betegség - influenza, vírus - lefolyása után lehetőleg ne használjuk ugyanazt a darabot, mint előtte, nehogy újra megfertőződjünk.

 

 

Különböző zugokban elszórtan

Hosszabbító

A hosszabbítónak is van 1-2 éves szavatossági ideje. Ha kihasználtuk, akkor utána érdemes ebből is újat beszerezni, nehogy súlyos gondokkal kelljen szembesülnünk a későbbiek során.

Tisztítószerek

Ha az ember sűrűn takarít, akkor valószínűleg elhasználja a tisztítószereket 3 hónap alatt, de ha nem, akkor is érdemes őket lecserélni ennyi idő elteltével, hiszen ezt követően 'lejárnak' és elveszítik a hatékonyságukat.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!