A szőrtelenítés szinte követelmény manapság. Igyekszünk maximálisan megfelelni az aktuális divatot követő esztétikai elvárásoknak. Szőrtelenítünk rendületlenül, olyan helyeken is, ahol nem kéne. Az orrlyuk egy ilyen kritikus hely. Semmiképpen nem lenne szabad kitépni onnan a szőrszálakat.

Úgy tartják, hogy az orrban levő kilógó szőrszálak kifejezetten gusztustalanok, így egy bizonyos kor után ajánlatos rendszeresen megszabadulni tőlük.Vannak kimondottan erre a célra készült vágógépek, de sajnos egyre többen választják a gyantázást és a tépkedést.

Az orrban található szőrzet egyfajta szitaként működik. A levegőben található túl nagy részecskéket – porszemeket – nem engedi tovább a légutakba.  Ezzel pedig igencsak hatékonyan óvja légzőszerveink egészségét.

Továbbá az orrban található nyálkártya váladéka  kiszűri a levegőben található baktériumokat. Erre szükség is van, hisz fertőzéseket az ember leginkább levegő útján kap el. Az orrban tehát valóságos kártevő telepek élnek.

Szakértők szerint igencsak káros lehet, ha szőrtelenítjük magunkat az orrnál, hiszen ez súlyos gyulladásokat, fertőzéses betegségeket, de gombásodást is okozhat. A szőr kitépése által a bőrön található idegek sérülhetnek. Ezért például különösen veszélyes az orrszőrzet eltávolítása, hiszen ilyenkor károsodhat a bőrszövet, a szőr helyén megmaradt üres rész pedig feltelhet vérrel, mely kiváló telep lesz a gombák és élősködők számára.

 Ha tényleg nagyon zavar esztétikailag az orrszőrzet, esetleg a kilógó részt vágjuk csak le, semmiképp se tépjük ki gyökerestől.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!