Amikor a nővérek átnézték a holmiját, a következő levelet találták az ágya mellett:

A 86 éves Marika vidéken, egy elfekvő 10 ágyas kórterem sarkában, rozsdás ágyon töltötte utolsó hónapjait. Néha magában kiabált. Csak Magyarországon évente több ezer, magányos, idős ember hal meg öregotthonban és kórházban, akiket senki sem látogat meg. Félelmetes belegondolni, hogy egyszer vajon ránk is ez a sors vár majd?
Egyszer Marika néni igazán rosszul lett, és ez alkalommal nem tudták megmenteni az életét. Amikor a nővérek átnézték a holmiját, a következő levelet találták az ágya mellett:

'Kedves nővér!
Mit láttál, ha rám néztél? Egy vén boszorkányt, nevetséges szokásokkal? Egy szenilis öregasszonyt, akit etetni kell, de akkor is kiesik a szájából a falat, és csak takarítani kell utána?
Egy magatehetetlen testet, aki összemocskolja magát, és alig lehet lesikálni róla a koszt?
Nos, amit te láttál, az nem én voltam!
Hogy ki voltam én?
Én is voltam kisbaba, még mindig emlékszem az édesanyám és az édesapám szerető mosolyára. Voltam 10 éves kislány, és a testvéreimmel mindig a kertben játszottunk, fára másztunk és kunyhót építettünk.
16 éves bakfis voltam, élveztem, hogy a fiúk megbámulnak! De rég is volt! A világ óriásinak tűnt, tele volt végtelen lehetőségekkel! Mindig elbújtam a kis kerti kunyhónkba, és az igazi szerelemről álmodoztam.
20 éves fiatal feleség voltam, Kálmánnal örökre összekötöttük az életünket, és be is tartottuk, amit ígértünk egymásnak! 30 éves boldog családanya voltam, gyermekeim szeretete mindenkinél boldogabbá tett! 40 éves voltam, amikor a gyerekek már nem körülöttem játszottak, hanem a barátaikkal töltötték az idejüket.. Olyan gyorsan felnőttek! 50 éves voltam, és ők már elköltöztek otthonról. Ketten maradtunk a férjemmel. 60 éves nagymama voltam, a kisunokáim 'drága mamija'. Imádták a dobostortámat és a szilvalekváromat!
Minden olyan tökéletes volt!
Aztán szegény férjem meghalt. A gyerekeim külföldre költöztek, egyre kevesebbet találkoztunk... Az évek teltek és egyre magányosabb lettem, egyre jobban rettegtem! Az élet olyan gyorsan telt... Mostanra egy magányos öregasszony lettem! Se szép, se egészséges nem vagyok többé, a természet könyörtelen! Annyira szeretnék újra fiatal lenni... de tudom, hogy nem lehet! Lassan beletörődtem, és békében várom a halált.

Kérlek, hogyha visszagondolsz rám, annak láss, aki voltam! Egy ember voltam, kislány, édesanya, nagymama, aki valaha sok embert szeretett és akit sokan szerettek!'

A nővérek percekig csak néztek maguk elé, és sírtak. Meglátták mindannyiunk közös sorsát.

Törődjünk az idősekkel, mert egy nap mi magunk leszünk a gondoskodásra szoruló, szeretetre szomjazó öregek.

Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!